13. listopadu sklízím kedlubny

Ještě jsem měl v zemi několik kedluben, které jsem se už rozhodl sklidit. Stejně by už o moc nevyrostli. V lednici jsem je už skladovat nechtěl, tak jsem ze všech udělal jednoduchou kedlubnovou polévku.

Konečně budu moct porýt celou zahradu a nachystat se na výsadbu česneku.

Výroba eko, bio, rácio produktu

Na kousku másla jsem osmahl asi dvě hrsti pórku ze zahrady, který už mám schovaný v mrazáku. Oloupal jsem všechny kedlubny, nakrájel na nudličky a přidal k pórku. Kedluben bylo 700 gramů. Do hrnce jsem nalil litr vody a začal škrabat tři brambory takové normální velikosti (celkem měli 333 gramů). Brambory jsem nakrájel na kostičky a přihodil do polévky. Nakonec jsem tam šupnul ještě lžičku soli. Celé se to vařilo asi 40 minut. Po uvaření jsem polévku rozmačkal šťouchadlem a chystal se ji dochutit. Jelikož mě chutnala, tak jsem ji nijak nevylepšoval. Ale vy si ji můžete dle chuti ještě dosolit, opepřit a nebo přidat kousek chilly.

Pórek
Dvě hrsti pórku, máslo.
Oloupané kedlubny
Oloupané kedlubny.
Nakrájené kedlubny
Nakrájené kredlubny na plátky či nudličky.
Nakrájené brambory
Nakrájené brambory.

Kedlubna, nebo brukev?

Polévku jsem nazval brukvovica. Jelikož je z brukví. Nebo z kedluben? No oboje. Kedlubna spadá do rodu brukví. :-)

Labužnická variace

Pokud polévka z namačkané zeleniny pro vás není to pravé, zalijte ji jednou 30% smetanou a rozmixujte mixérem. Nakonec zasypejte pažitkou a podávejte s opečeným chlebem. Navrch můžete šupnout lžicu zakysané smetany a ozdobit snítkou něčeho zelenýho. Polévka bude určitě luxusnější než verze bez smetany, ale záleži jestli preferujete lehkou pozimní zeleninovou polévku, nebo labužnickou smetánku.

Uvařená polévka
Uvařená polévka před rozmačkáním.

Brukvím zdar a dobrou chuť.